Salakirjoitus

 • Tehtävän arvioitu kesto:
  60-90 min
 • Tarvikkeet:
  Kynä
  Ruutupaperia
 • Tehtävän ohje (pdf):
  Salakirjoitus
 • Tarina (pdf):
  Suurleiri, osa 2
 • Kuuntele tarina:

Suurleiri, osa 2/4

Kun matkaa oli taitettu jo hyvän aikaa, oli aika pitää tauko. Auto ajettiin huoltoaseman pihaan ja kaikki nousivat jaloittelemaan. Muiden venytellessä jäseniään, Stinde lähti sisälle ostamaan limua koko porukalle.

Kaupan sisällä Stinden silmäillessä limukaapin tarjoamaa, kuului hän takaansa kuiskaus: ”Pssst! Hei, sinä siellä! Sinä, jolla on huivi kaulassa.” Stinde hätkähti. Kuka kumma hänen takanaan kuiskailee? Kääntyessään ympäri, hän näki ystävällisen näköisen miehen, joka tosin oli pukeutunut hieman erikoisesti. Miehen päässä oleva keltainen pipo vaikutti varsin jännittävältä. Aivan kuin siinä olisi ollut mustat silmät ja jonkinlaiset pystyt korvat. Ja vielä punaiset pallotkin, ikään kuin posket.

”Mitä pilaa tämä oikein on?”, Stinde mutisi närkästyneenä. ”Tämän täytyy olla piilokamera! Vai mistä ihmeestä tässä kirjainten ja numeroiden sekamelskassa oikein on kyse?”

”Nimeni on Pikachu-Saikkonen”, mies aloitti. ”Arvaan, että olet matkalla partiolaisten suurleirille. Minulla olisi sinulle tehtävä.” Oudosti pukeutuneen herrasmiehen olemus arvelutti Stindeä, joten hän kysyi epäilevästi: ”Minkälainen tehtävä? Onko se vaarallinen? Ehkä minun ei pitäisi.” ”Ei huolta”, Pikachu-Saikkonen vastasi ja jatkoi, ”tahtoisin sinun toimittavan leirille erään hyvin tärkeän viestin.” Stinde valpastui ja kysyi: ”Minkälaisen viestin?”

Pikachu-Saikkonen katseli silmäkulmien alta epäilevästi ympärilleen, kuin varmistuakseen, ettei kukaan vain salakuuntelisi heidän keskustelujaan. Tämä jälkeen hän ojensi vaivihkaa Stindelle taitellun paperin. ”Pyydän sinua toimittamaan tämän viestin ystävälleni Nallelle. Viestin on tärkeää ehtiä perille ajoissa, sillä aika on käymässä vähiin!”

”Mistä ihmeestä minä jonkun Nallen tunnistan?”, Stinde tuskastui. ”Leirillä on yli 20 000 leiriläistä, joista varmaan sadan nimi on ’Nalle’.”

”Ei huolta”, Pikachu-Saikkonen vastasi rauhallisesti, ”etsit vain käsiisi leirin puuhakkaimman ja ennen kaikkea äänekkäimmän henkilön. Voit kysyä neuvoa keneltä tahansa – KAIKKI tuntevat Nallen!”

Stinde asteli hölmistyneenä ulos huoltamolta taiteltu paperilappu kädessään. ”Mitä ihmettä juuri tapahtui?”, hän pohti mietteliäänä. Tuo outo mies oli ilmaantunut paikalle kuin taikaiskusta ja kadonnut samalla tavalla.

Huoltoaseman pihassa jaloitelleet partiokaverit olivat jo alkaneet ihmetellä, kuinka kauan limun ostaminen voi kestää. Stinden astellessa ulos kaupasta, heidän leukansa loksahtivat ihmetyksestä auki. ”Mikä sinulla oikein kesti? Ja missä ihmeessä limut ovat”, kaverit hämmästelivät. Vasta nyt Stindekin huomasi, että limut olivat tosiaan jääneet ostamatta.

Samalla, kun hän löntysteli kohti autoa, kasvoi hänen uteliaisuutensa viestiä kohtaan niin suureksi, että hänen oli pakko kurkistaa mitä lappuun oli kirjoitettu. Ensin hän vilkaisi taakseen, ettei tuo salamyhkäinen mies ollut jälleen hiipinyt hänen selkänsä taa, ja vasta sitten taitteli rypistyneen paperin varovaisesti auki. ”Mitä pilaa tämä oikein on?”, Stinde mutisi närkästyneenä. ”Tämän täytyy olla piilokamera! Vai mistä ihmeestä tässä kirjainten ja numeroiden sekamelskassa oikein on kyse?”

Avaa tarinan tehtäväohje (pdf) tästä linkistä.